Zašto su srećniji oni koji su singl od onih u braku?

Nedavno su voditeljku Mariju Kilibardu (39) posavetovali na društvenim mrežama “da se uda, rodi dete, da ne ostane sama”. Kad razmislim dušebrižnika ima mnogo, posebno kad si javna ličnost i kad im to daje za pravo da komentarišu životne izbore. Njen odgovor je bio genijalan: “Ma da, u pravu ste. Ko još može da uživa ako nije udat?”

To retoričko pitanje (za one koji su mogli da shvate) znači da i bez braka i dece može da bude i verovatno jeste srećna. I kad ste singl možete biti ispunjeni i zadovoljni, ali uvek postoje oni koji su tu da vas podsete na društvene norme i da profesionalni uspeh “umanje” time što se niste ostvarili kao supruga i majka.

Za sve one koji se “bave tuđim životima jer nemaju svoj” i sve ostale koji ne shvataju kako veze i odnosi danas funkcionišu, ali i vas koji samo želite da saznate nešto novo, “Independent” je objavio istraživanje koje je izazvalo brojne polemike.

Njega je sproveo profesor bihevioralne nauke i pisac Pol Dolan sa Londonske škole za ekonomiju koji kaže da “Žene koje nisu u braku i nemaju decu su najsrećnija grupa stanovništva.”

Prema najnovijim podacima odavno uspostavljeni, tradicionalni simboli uspeha (posao, novac, porodica, deca) ne moraju nužno da odgovaraju nivou sreće, navodi se u ovom članku.

Profesor Dolan koji je autor dve knjige “Happiness by design” i “Happy ever after”, merio je koliko su parovi srećni, ispitivao uzroke i posledice i primetio da muškarci imaju veće koristi od braka u odnosu na žene.  

“Muškarci tada rizikuju manje, zarađuju više novca na poslu i žive malo duže. Ona, s druge strane, mora da se pomiri sa tim da će umreti ranije nego da se uopšte nije udala. Najzdravija i najsrećnija podgrupa stanovništva su žene koje se nikada nisu udavale ili nisu imale decu”, kaže Dolan. U objašnjenju je naveo da osobe koje su u braku spadaju u srećniju grupu ali samo kad zajedno sede u istoj sobi i odgovaraju na pitanja. Kad jedan od supružnika nije prisutan: osećaju se očajno.

“Ako ste muškarac verovatno bi trebali da se venčate, ako ste žena ne opterećujte se”, piše Dolan koji napominje da su žene srednjih godina u poređenju sa muškarcima u mnogo gorem zdravstvenom i psihičkom stanju jer je uloga roditelja predivno, ali veoma stresno iskustvo.

Brojna istraživanja u kojima su učestvovali muškarci i žene koje su pratili dok su bili singl i posle venčanja, potvrdila su da nisu postali srećniji nakon sklapanja braka.  

“U najboljem slučaju oni su postali zadovoljniji svojim životom u periodu oko venčanja, a sa vremenom su se osećali isto kao i kad su bili singl. Isto važi i za muškarce i za žene”, piše “Psychology today”.

U ovom tekstu razbijen je još jedan mit “da se osobe u braku mnogo više druže i povezuju”. Naprotiv, singl osobe mnogo više održavaju kontakte sa rođacima, roditeljima, komšijama, prijateljima nego oni koji su u braku. Kad se ljudi venčaju oni postaju uskogrudi.

Fotografije: Unsplash

Međutim, postoji rastući trend osoba koje žive same i koje su zadovoljne tim svojim izborom. U prilog tome ide činjenica da se žene bolje osećaju kad žive same, dok je muškarcima mnogo bolje u društvu supruge. Razlog za to je što žene imaju mnogo više vremena za svoje hobije i interesovanja (ne moraju samo da čiste, peru, peglaju), dok muškarci imaju više vremena da rade ono što vole kad žive sa ženom. Iako u mnogim današnjim porodicama možete čuti da su ravnopravno raspodeljeni kućni poslovi, kod većine se podrazumeva da će žena biti domaćica i da će više biti posvećena vaspitanju dece od muža. Kad je sama, žena je oslobođena tih tradicionalnih uloga i očekivanja drugih.

U ovom tekstu ne dovodim u pitanje da li neko želi ili ne želi brak i decu jer verujem da svaka normalna osoba razmišlja da se ostvari u tome.

Ovde je pitanje da li će brak i deca (ispunjavanje tradicionalnih normi) zaista učiniti da budete srećniji i da budete zadovoljni svojim životom.  To što ćete u očima drugih možda “porasti” jer imate muža/ženu i što će vas videti kako gurate kolica, nije garancija da zaista osećate blaženstvo. Svi želimo i maštamo o životu sa partnerom (još uvek su u manjini oni koji život žele da provedu sami) kad postoji ljubav, razumevanje i poštovanje i kad su deca kruna tog skladnog odnosa ali to takođe znači da nećemo pristati na ništa manje od toga kako bi ugodili svetu.

Tekst “Ostani singl u Novoj godini sve dok ne upoznaš nekog ovakvog” pročitajte ovde.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *