Palo mi je na pamet da se prijavim na neki od sajtova za upoznavanje koji su u Americi popularni već skoro 20 godina, ali uzalud. Osećaj je da živim u XIX veku i čekam goluba da mi isporuči ljubavno pismo. Kad pomislim da će moj profil videti prvi komšija, kolega sa posla i sestra od tetke već me sramota. Jer Srbija je jedno veliko selo i zbog toga Tinder nije toliko popularan kao u ostatku Evrope.

Mogla bih da pokušam na nekom svetski poznatom sajtu na kome već ima 50 miliona registrovanih članova da vidim kako to izgleda, ali ne usuđujem se. Razmišljanje o tome podsetilo me na jednu neverovatnu priču od pre sedam, osam godina kad sam prvi put upoznala fantastičnog momka preko poslovne društvene mreže. Nije isto kao sajtovi za upoznavanje, ali moglo bi da se računa.

Poslao mi je zahtev, čekirala sam njegov profil, zaključila da je pametan i lep (koliko je moglo da se proceni na osnovu jedne profilne fotografije) i prihvatila ga. Bili smo iz istog grada ali je otišao na master u inostranstvo i pisao mi je iz Nemačke. Pošto je bio “old school”, smaranje preko messenger-a zamenili smo vrlo brzo dopisivanjem na Skajpu. Oboje smo bili zaljubljeni u pisanu reč i lako smo “kliknuli”. Chit chatovali smo danima, nedeljama, mesecima…. Toliko smo slovima lako mogli da se izrazimo i razumemo, da smo se dogovorili da ne uklučujemo kameru. Zadatak je bio da se potpuno “ogolimo” i tako saznamo sve jedno o drugom. Razmena trenutnog raspoloženja, osećanja, želja, nadanja prerasla je u opsesiju. Imala sam samo jednu minijaturnu sliku sa njegovog profila u koju sam zurila i zamišljala celokupan izgled. Sa maštom o njemu raslo je i iuzbuđenje, ali i leptirići u stomaku. Preplavila me je neka neverovatna toplina i životni elan. Priznao je da je i njemu tako.

U tom periodu sam diplomirala multitasking. Sa fakulteta na posao, onda trening, kuvanje, druženje sa prijateljima i uveče moja “tajna romansa” preko Interneta. Sve bih stigla uz pomoć tog čudesnog “dopinga”. Poruke su prerasle u izjave ljubavi, reči su bile pitke, prijemčive, klizile su mojim telom i zadržavale se na usnama. Zamišljala sam kakav bi bio poljubac i sve ostalo sa njim…

Kad smo konačno uključili kamere i videli se, vrištala sam toliko da su se prozori tresli. Bio je to filmski momenat sa pomešanim osećanjima šoka i radosti. Bio je presladak! Pozvao me je da dođem kod njega u Nemačku ali ja nisam pristala jer mi je bilo logičnije da se vidimo uživo kad se vrati u naš grad.

“Počeli smo da se dopisujemo pre šest meseci i 19 dana. Neverovatno. Drugačije bi bilo da smo bar dva dana proveli zajedno jer bi tako i bez reči mogli da kažemo sve ono što smo ispisali u ovom romanu. Osećaj je kao da poznajem celog života i najviše od svega bih volela da znam da li će me nešto zagolicati kad staneš ispred mene i pogledamo se u oči, ali onako ozbiljno… bez da se smejemo, bez ikakve namere da jedno drugo osvojimo”, napisala sam tada.

“Ja ćutim o tebi, sebi šapućem nežno da te volim. Čuješ li me možda?”, odgovorio je.

I sad kad se toga setim osećam neki zanos. Posle pola godine pojavio se jedne večeri ispred mene visok, zgodan momak, širokih ramena i zelenih očiju. Izgledao je kao holivudski glumac. Sa manirima i kulturan. Ne preterujem.

Umesto topline i drhtanja od uzbuđenja, zastala mi je knedla u grlu prilikom pozdavljanja. Ništa nisam osetila ali sam se nadala da će se to promeniti kad sednemo na piće. Sa svakim minutom koji smo proveli zajedno, kao da je neko ušao u istoriju naših prepiski na kompjuterima i obrisao sve. Memorija je bila prazna i sve je bila zabluda. Nije bilo hemije i razgovor je postajao neprijatan. Nisam mogla da odglumim da je sve u redu ni da se oporavim od “hladnog tuša”. Meseci koje smo proveli u virtuelnoj komunikaciji nisu mogli da nadomeste naš jedini susret u stvarnosti. Pozdravili smo se prijateljski i nikad se više nismo videli.

Možda je upravo ovo stvorilo veliki otpor u meni za “online dating”. Kako li izgleda dopisivanje na sajtovima za brak?
– Zdravo, sviđa mi se tvoj profil. Kažeš da si vredna i pametna devojka. Meni baš takva treba. Hoćeš da se venčamo?
– Daaaa!

Gde je tu uzbuđenje, iščekivanje, maštanje? Kako izgledaju emocije u tom svetu, kad je romantika i pre stupanja u kontakt izvršila samoubistvo. Međutim, ima mnogo primera koji su na taj način upoznali svog partnera i venčali se, a ja nemam drugi odgovor nego da su samo imali ludačku sreću.

Kakva su vaša iskustva sa upoznavanjem preko sajtova i aplikacija?

You May Also Like

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *