Od onih pitanja da li je ljubav obostrana i naša veza zdrava, dolazimo do životnog trenutka kad postavimo sebi – da li je moj partner materijal za brak. Iako sam sklona idealizaciji partnera, nikad nisam zanemarila racio. Savršena slika koju o njemu složim u početku, posle nekog vremena se razbije na sitne delove koje ne vredi sastavljati. To je posledica svake zaljubljenosti, čak i one kratkotrajne. Zato sam vremenom naučila da želim „pravu ljubav“, nikad gospodina „Pravog“. Meni je „Pravi“ uvek zvučalo kao „Savršen“, a nema poente tražiti nešto što ne postoji. Važan je osećaj koji imaš prema nekom, jer „Pravi“ za mene ne mora da bude „Pravi“ i za moju prijateljicu.

Ipak, neki kriterijumi mora da postoje, a onda se javi i potreba za „apgrejdom“ tj. saznanjem kakav treba da bude muškarac da bi sa njim brak bio logičan sled. Iskreno, da znam odgovor na ovo pitanje ja bih se odavno udala.

Sa druge strane, možda i ne bih jer nije poenta da budem društveno prihvatljiva i brinem o tome šta drugi o meni misle, već da sam istinski srećna, ispunjena i da živim pravu ljubav. Jedino što sigurno znam je da univerzalna tabela karakteristika koje pokazuju da li je on materijal za brak ne postoji, ali vreme je da probam da je napravim.

SAMOSTALAN – Nezavistan partner je onaj partner koji sam brine o sebi, ima posao i zarađuje novac. Takav partner je vredan i odgovoran i to svaka žena želi i ume da ceni.

SIGURNOST – Pored svog partnera treba da se osećam sigurno i zaštićeno. Ovo mogu da pruže odrasle osobe koji su dovoljno zrele bez obzira na godine. Najbolje ću se uveriti u to na osnovu toga kako rešava probleme i reaguje u kriznim situacijama.

RAZUMEVANJE – Muškarac treba da razume moje želje, potrebe i navike kao i ja njegove.

SEX – Ako postoji „seksualna hemija“ i slične želje u krevetu onda je to dobar znak. Jedan od najvažnijih preduslova svake skladne veze i braka je seks.

PODRŠKA – Partner treba da podržava moje ideje, da mi pomaže u njihovoj realizaciji, da ističe moje vrline i da mi daje vetar u leđa. Onaj muškarac koji me inspiriše da budem najbolja verzija sebe je „Pravi“.

DUHOVITOST – Kako da provedem život sa čovekom koji ne ume da se zabavlja? Važno mi je da ume da me nasmeje. Sigurno ste čuli za izreku „Prava moć muškarca se ogleda u veličini osmeha žene koja sedi pored njega“.

PORODIČNI ODNOSI – Kako se ophodi prema svojim roditeljima i u kakvim je odnosima sa svojom braćom i sestrama je važno, jer će takav biti i prema svojoj porodici kad jednog dana bude bio u braku.

U razgovoru sa prijateljicama došla sam do još jednog važnog saznanja. Utvrditi da li je neki muškarac materijal za brak je “stvar procesa, a ne trenutka”. Ako mi se neko dopao na prvi pogled i proradila je neverovatna hemija, obično se sve na tome i završi. Čista avantura. Bila je to fatalna privlačnost i ništa se osim toga među nama nije poklopilo. Dakle, ono čuveno pitanje “Da li je on taj?” je mnogo duži proces za koje je potrebno vreme. Moramo pre svega da se upoznamo.

“Sve je jednostavno. Nikad dosadno. Zbog njega si najbolja vezija sebe”, Marija 31

“Uvek je bolje da on više voli mene nego ja njega. Kad sam jednu drugaricu pitala zašto se udala za Marka rekla mi je da je niko pre toga nije voleo kao što je voli on i shvatila je da je takvu ljubav zaslužila”, Mirjana 33

“Muškarac treba da ima potencijal da stvori osnovne stvari za život. Ja ipak volim Balkance i one koji lupe šakom o sto. Učili su me od malena da je muškarac glava porodice, da obezbeđuje krov nad glavom i hranu. Meni ne treba tip koji će da menja pelene, otvara vrata i pali mi cigaretu jer to mogu i sama”, Jovana 34

“Da li je on pravi muškarac za brak saznaš tek kad se udaš. Dok ste u vezi važno je da želi i uvažava tvoje mišljenje, da ne beži od obaveze da se javi, da znaš gde je i sa kim je. Pokazuje da mu je odnos sa tobom mnogo bitniji od nekih površnih prijateljstava”, Ana 32

“Pametna, samosvesna i racionalna žena ne pridaje važnosti mnogo fizičkom izgledu muškarca. Važnije su neke druge osobine”, Sanja 36

“Muškarca treba privesti, onesvestiti i vezati za krevet kao u crtanim filmovima. Ali na bračnoj test vožnji mnogi padaju”, Nadežda 41

“Ako je ženi prag tolerancije veoma visok svaki muškarac može da bude materijal za brak”, Katarina 31

Kako vi znate da li je neki muškarac materijal za brak?

p.s. Zašto su današnji muškarci “nespremni” za ozbiljnu vezu i brak pročitaj OVDE.

You May Also Like

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *