Kažu da se čuda dešavaju onima koji veruju. Pravo čudo žive moje prijateljice koje su svaka na svojoj strani sveta.

Prva je skoro deceniju živela u inostranstvu i nije otišla sa namerom da se uda već da izgradi karijeru u diplomatiji. Radila je na visokim pozicijama, živela na tri kontineta, a onda je upoznala vlasnika safari parka, verila se i sad živi u Južnoj Africi. Sve je počelo preko e-maila dok je ugovarala putovanje u Tanzaniju sa drugaricom, a završilo se tako što se zaljubila u vodiča – njega. Napustila je radno vreme od devet do pet, sastanke nakon posla, neprospavane noći i život koji se odvijao između stanica metroa. Napustila je podešavanje alarma, metropolu, vrevu, saobraćajne gužve i namrgođene šefove. Izula je cipele sa visokim potpeticama, skinula poslovnu odeću, odložila torbu sa laptopom i krenula raširenih ruku u divljinu. Otvorila je srce za avanture o kojima mnogi sanjaju, a za koje nemaju dovoljno hrabrosti da se u njih upuste. Do juče korporativna žena preobrazila se u pustolova, a njen dan ispunjen je adrenalinom u prirodi.

Zajedno sa svojim verenikom organizuje turističke ture kao što obilazak nacionalnih parkova, pustinja, bliski susreti sa tigrovima, slonovima i drugim divljim životinjama, ronjenje, jutra na obalama okeana i najlepši zalasci sunca uz večeru u netaknutoj prirodi. Potpuna sloboda. Nema rutine, nema ograničavanja i društvenih normi. Tako ukratko izgleda nekonvencionalni život ispunjen svakodnevnim uzbuđenjima.

I druga prijateljica se odrekla svoje karijere u Srbiji i otišla da živi u Ameriku posle dve godine veze sa dečkom koga je upoznala preko Fejsbuka. Sećam se, kao da juče bilo, slučajno je odgovorila na njegovu poruku „Zdravo lepotice, imaš prelepe oči…“. Znate one poruke koje retko koja devojka otvara kad vidi u inboxu. Počeli su da se dopisuju, postali prijatelji, onda je došao u Srbiju da je upozna, a potom ona otišla kod njega u posetu i bum tras odlete. Rodila je ćerku, posvećena je majčinstvu i uživa sa čovekom koga voli.

Treba se usuditi, mislila sam. Napustiti porodicu, prijatelje, rodni grad, posao i početi sve ispočetka. To je kao da se rodiš ponovo ili probudiš na drugoj planeti.

Kad je put oko sveta u pitanju na njega je krenula jedna moja koleginica, a potom i veoma dobra drugarica. Nije bila zadovoljna poslom novinara i konkurisala je za stjuardesu. Nenadano primili su je i tri godine je živela u Dubaiju i radila za „Emirate“. Na jednom od letova upoznala je svog sadašnjeg supruga sa kojim živi u Berlinu i ima sina. O svom sudbinskom susretu napisala je knjigu „Gde Dunav izvire“ i posle nekoliko godina rada u novinarstvu vratila se svojoj velikoj ljubavi – pisanju. Život se okrene za 360 stepeni preko noći.

Uskoro će još jedna da spakuje kofere. Pronašla ga je preko sajta za upoznavanje i čim je došao u Srbiju da je vidi „kliknulo je“. Kad sam je pitala kako je odlučila da nađe dečka preko Interneta, „probudila me iz sna“ rečenicom: “Moraš sama da menjaš stvari. Ništa ne vredi ako čekaš i kukaš nad sopstvenom sudbinom”.

Moje prijateljice su odabrale da krenu ka sreći. Raširile su joj ruke kao malo dete kad se podigne, napravi svoje prve korake i sa osmehom stigne u zagrljaj roditelja. Čisto i nevino. Verovale su sopstvenom osećaju i pustile da ih vodi. Verovale su da će čudo da se desi i dogodilo se!

Divim se jakim, nezavisnim, inteligentnim i smelim ženama kao što su one. Divim se njihovim majkama koje su ih rodile i vaspitale da budu takve kakve jesu. Divim se njihovim bakama koje su im naučile da budu hrabre i mudre. Divim se svim ženama sveta koje su odlučile da uzmu sudbinu u svoje ruke.

“Oduvek sam bila zadovoljna svojim životom i onim što imam, ali sam imala i želje koje nisu lako ostvarive. Ali sad kad ih ostvarujem, shvatam da ne postoje želje koje nisu ostvarive. Ne! Sve one mogu biti ostvarene. Ne ostvaruje ih Bog, nebo, život, sudbina, već mi. Samo mi možemo da ih ostvarimo ili zatrpamo negde u srcu i patimo zbog njih celog života. Mi smo ti koji postavljaju granicu. Ali ja je nisam imala…”, odlomak iz knjige “Gde Dunav izvire” Bojane Bles.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *