Kako sam mala, pomislila sam ovog jutra kad sam shvatila da mi je za nedelju dana rođendan. Još treba da porastem da dohvatim sunce i rukama dodirnem oblake. Sve ove godine pokušavala sam tako što se popnem na prste i poskakujem. Bilo je na silu, zato nisam uspela.  Nije bilo pravo. Nedostajalo je još tih nekoliko centimetara, a onda sve manje i manje. Ostao je samo još taj jedan koji me deli od sna, ali kao da je metar.

U trenutku shvatih da se u meni toliko toga skupilo da sam pod ogromnim teretom ustvari niža nego što jesam. Trebalo je davno toga da se oslobodim i pokidam sve stege, ali lako je biti pametan u ovim godinama. Nisam smela da otvorim tu kutiju sećanja jer bih pred naletom onoga što se u njoj krije postala manja od makovog zrna, a kako ću tako  kroz život… Nije život igra. Nastavila sam da rastem kako sam znala i umela, ali sporo. Ja sam ustvari mislila da sam velika i da sve mogu sama. Kakva zabluda. To je proces koji se nikad ne završava… Kad sam izbrojala dane do svog trideset i nekog rođendana dozvalo me to dete u meni i ispričalo mi šta ga sve boli.

Pokušala sam da razumem zašto mu se to desilo, da li je moralo tako i kako da sve zaboravi da bih konačno mogla da budem cela i da ono poraste dovoljno za sve ono što ga čeka. Ovo nije bilo na listi mojih rođendanskih želja ali sad znam da je trebalo da se nađe pod brojem jedan. To saznanje je nedostajalo da osetim potpunu sreću.

Nećete verovati ali moja jedina rođendanska želja ustvari je bila ovaj blog, a  to mi se ostvarilo i pre nego što je došao taj 29. septembar.  Vreme koje trošim na ispisivanje ovih redova je dragoceno. Ovo je moje utočište od posla, beg od realnosti kojom sam okružena i mesto za detoksikaciju misli i osećanja. Želja mi je bila da ove godine napravim taj mali korak za sebe ali značajan za sve žene (iako znam i da muškarci čitaju). To su te godine, kad zakoračiš u četvrtu deceniju i kad imaš dovoljno hrabrosti da otvoriš dušu i da se ne brineš kako ćete drugi shvatiti.

Hajde da rastemo zajedno!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *