Dok sam se spremala za susret sa muškarcem do koga mi je stalo pogledala sam se u ogledalo i počela da ocenjujem svoj izgled od glave do pete. Kosa mi je u redu, ten svetliji nego po dolasku sa mora ali prirodan, kilaža regularna, jedino sam na nadlanicama uočila tamne flekice od sunca. Pomislila sam “Ništa gore od ovoga jer su ruke prve izložene pogledu. Ovo će sigurno da primeti! Šta da radim?” Počela je da me hvata panika jer nemam vremena da odem kod dermatologa i rešim problem. Sastanak sa njim je sutra. Ali šta ako primeti upravo to? Da li muškarac u početku primećuje samo ono što mu se sviđa ili odmah uočava nedostatke? Ako mu se sviđam i zaljubljen je zašto primećuje i fizičke mane? Sve devojke imaju neke disproporcije na licu i telu, a retke su one bez celulita, ožiljaka i sa idealnim merama.

Jedna od drugarica mi je rekla da je izlazila sa dečkom koji je bio očaran njom. Međutim, jednom dok su pili piće zagledao se u nju i rekao “Imaš neku mrlju u oku”. Bio je ubeđen da je video neku senku, a ona nije znala ni kako da reaguje na to znajući da je sa njenim vidom sve u redu. Ta mrlja koju je on izmislio mogla bi da bude dovoljna da je učini nesavršenom. Druga bizarna situacija desila se još jednoj mojoj prijateljici. Dečko joj je na početku veze rekao kako joj je ponekad jedan očni kapak zatvoreniji od drugog.

Iskreno, mislila sam da kad me neko mnogo privlači tada primećujem samo njegove vrline i sve one spoljašnje osobine koje ga čine najpoželjnijom osobom. Mnoge žene su sklone idealizaciji partnera u početku, što je samo plus za njih jer su u našim očima još bolji frajeri. U tom periodu sigurno nećemo uočiti nijednu “falinku”, a da je primetimo ubeđena sam da je nećemo govoriti naglas jer će ona biti kao neki skupoceni detalj koji osobu sa kojom smo još više krasi i čini posebnom. Eh, da. Možda tako ja razmišljam ali ne i svi muškarci. Oni “love” naše genetske greške, urezane bore, nakupljeni celulit, ožiljke od povreda i operacije, pregledaju nam zube, opipavaju svaki deo tela i ocenjuju nas sa ortacima kao “komade mesa”. Znate one izraze “Mlada piletina”, “Stara koka dobra juha”, “Šiparica”…

I to je manje važno naspram ovoga zašto muškaraci žele da pričaju o našim manama. Razlog je jednostavan – zbog sopstvene nesigurnosti! Kad uoči neke vaše nedostatke i markira ih, on svesno želi da vam poljulja samopouzdanje i da vas izbaci iz balansa. Na taj način što vas omalovažava ili potcenjuje, on veliča sebe. Ženu koja je pametna i samosvesna želi da spusti na svoj nivo kako se ne bi osećao ugroženim.Tada ima prostora da bude dominantan!

Jer šta je ljubav do igra osvajanja na bojnom polju…

Da li smo sad jednaki?

Ova taktika podseća me na onu „zavadi pa vladaj“. Prvo će da mi deli komplimente, a onda će jednom rečenicom „Primetio sam tvoje pege na rukama. Ne znam otkuda ti to u tim godinama ali baš su mi simpatične“ potpuno da pokoleba „protivnika“. Jer šta je ljubav do igra osvajanja na bojnom polju. I uspeće u svojoj nameri jer su žene te koje uvek žele da se svide. One svim snagama pokušavaju da prekriju sve svoje nedostatke i izgledaju perfektno. Da nije tako ne bi provodile sate ispred ogledala, kod frizera i u kozmetičkom salonu.

„Sa ženom koja ima celulit, ožiljke i disproporcionalno telo možeš da živiš, a sa onom sa savršenim proporcijama i bez greške na telu i ne baš“, objasnio mi je jedan prijatelj. I nema u tome ništa loše jer će on da primeti sve te nesavršenosti ali mu one neće smetati. Zavoleće ih kao što voli vas, a možda su one razlog da vas voli još više. I dok se bavimo uočavanjem fizičkih karakteristika zaboravljamo kako je teško upoznati nečiji karakter. Za to treba mnogo više vremena jer će vam te osobine jednog dana sigurno smetati.

Navikli smo da se bavimo spoljašnjom lepotom i ocenjujemo ljude na osnovu fotografije stavljajući ih u kategorije „lep“ i „ružan“, a zaboravljamo da svako od nas poseduje unutrašnju lepotu.

Kakva je ta osoba? Može li da funkcioniše u partnerskom odnosu? Kako se odnosi prema vama, način na koji razgovara, da li vas zasmejava, da li brzo plane ili je smirena, ima li neke potisnute frustracije? Šta je sa svim tim sa čim treba živeti nakon „prvog utiska“? Zato ako vam dečko kaže da imate jednu manju od druge (a znate na šta mislim) prihvatite to sa osmehom, jer je od toga mnogo važnija veličina vašeg srca.

Svaka žena treba da bude svesna svojih vrlina i mana, da zavoli sebe onakvu kakva jeste i onda nikada neće zavisiti od nečije procene. I zapamtite: spoljašnji izgled će vas privući, a samo unutrašnja lepota će uspeti da vas zadrži!

You May Also Like

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *